Up to 20% OFF

သရက်သီး၏ကောင်းကျိုးများ

March 13, 2020

သရက်ပင်တွေကို လွန်ခဲ့သောနှစ်ပေါင်း ၂၅-၃၀ သန်းခန့်ကအိန္ဒိယအရှေ့မြောက်၊ ဘင်္ဂလားဒေ့ရ်ှနှင့်မြန်မာတို့တွင်ပထမဆုံးစိုက်ပျိုးခဲ့ပါသည်။ အရင်ခေတ်တုန်းက သရက်သီးကို သစ်သီးဝလံဘုရင်ဟုပင် ခေါ်ဆိုကြပါတယ်။ သရက်သီးသည် ကမ္ဘာပေါ်တွင် လူကြိုက်အများဆုံးအသီးများထဲမှ တစ်ခုဖြစ်ပါသည်။ဒါ့အပြင် သရက်သီးစားခြင်းကနေ ဒီလိုအကျိုးကျေးဇူးလေးတွေလည်း ရနိုင်ပါသေးတယ်။

 

Related image 

၁။ သရက်သီးသည်အစာကြေလွယ်စေရန်ကူညီနိုင်သည်။ DK Publishing မှ 'Healing Foods' စာအုပ်၏အဆိုအရသရက်သီးတွင်ပရိုတိန်းများပျက်စီးခြင်းနှင့်အစာကြေစေရန်အထောက်အကူပြုသောအင်ဇိုင်းများပါဝင်သောကြောင့် အစာခြေလမ်းကြောင်းကိုထိရောက်စွာလည်ပတ်စေသည်။အစိမ်းရောင်သရက်သီးများသည်မှည့်သောသရက်သီးများထက် အမျှင်ပိုများသည်။

 

Related image

၂။ ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို မြှင့်တင်ပေးပါသည်။ သရက်သီးတွင် ဗီတာမင် စီ၏ သုံးပုံနှစ်ပုံခန့် ပါဝင်ပြီး ကိုယ်ခံစွမ်းအားစနစ်ကိုမြှင့်တင်ပေးပြီးအအေးမိ တုပ်ကွေးဖြစ်ခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးသည်။

 

Image result for eyes

၃။မျက်စိ အားကောင်းစေပါသည်။ သရက်သီးသည်ဗီတာမင်အေထုတ်လုပ်ရာတွင်အထောက်အကူဖြစ်စေသည့် beta-carotene ကြွယ်ဝမှုရှိသည်။အားကောင်းသော antioxidant သည်အမြင်အာရုံကိုတိုးတက်ကောင်းမွန်စေပြီး မျက်စိ၏ကျန်းမာရေးကိုပိုမိုကောင်းမွန်စေပြီး အသက်အရွယ်နှင့်ဆိုင်သော macular ယိုယွင်းခြင်းသို့မဟုတ်အမြင်အာရုံဆုံးရှုံးခြင်းကိုပင် ကာကွယ်ပေးသည်။

 

Image result for Lowers Cholesterol

၄။ သရက်သီးကိုစားခြင်းက ခန္တာကိုယ်တွင်းရှိ ကိုလက်စထရောပမာဏကိုထိန်းညှိပေးနိုင်ပါသည်။ ဖိုင်ဘာ pectin ၏မြင့်မားသောပမာဏသည် low-density lipoprotein (LDL သို့မဟုတ် bad cholesterol) ကိုလျော့နည်းစေနိုင်ပါသည်။ သွေးကြောများပိတ်ဆို့ခြင်းနှင့်သွေးစီးဆင်းမှုကိုလည်း တားဆီပေးပါသည်။

 

Image result for Clears the Skin
 
၅။ သရက်သီးသည်အသားအရေကို ကျန်းမာစေသည့်ဗီတာမင်စီနှင့်ဗီတာမင်အေတို့ဖြင့် ပြည့်နှက်နေသည်။ ၎င်းနှစ်ခုလုံးသည် ကျန်းမာသန်စွမ်းသောအသားအရေနှင့်အရေပြား ပြန်လည်ပြုပြင်ရန်အတွက် အလွန်အရေးကြီးသည်။ သရက်သီးစားသုံးခြင်းက ခန္တာကိုယ်တွင်းရှိ ဆဲလ်သေများကို ဖယ်ရှားပေးသည်ဟုလည်း လေ့လာသူများကဆိုပါတယ်။ 

 

Related image

၆။ ဆီးချိုရောဂါရှိသူပင် စားသုံးနိုင်တာဘဲ ဖြစ်ပါတယ်။ သရက်သီးဟာချိုတာမှန်ပေမဲ့လို့ ဆီးချိုရောဂါစားသုံးရန်အတွက်အန္တရာယ်ကင်းသော glycemic အစားအစာဖြစ်သည်ဟုယူမှတ်ကြပါတယ်။ ဂလူးကို့စ်အညွှန်းကိန်းနိမ့်ကျသော အစားအစာများကသွေးထဲတွင်သကြားဓာတ်များကိုထုတ်လွှတ်မှုနှေးကွေးစေပါတယ်။ ထို့အပြင်သရက်သီးသည်အမျှင်ဓာတ်များကြွယ်ဝသောကြောင့် သွေးသကြားဓာတ်ပမာဏကိုထိန်းညှိပေးပါသည်။ 

 

Related image

၇။ ဝိတ်ကျချင်တဲ့သူတွေအတွက်လည်း အထောက်အကူပြုတယ်။ သရက်သီးအရေပြားရှိ phytochemicals များသည်သဘာဝအဆီ busters များဖြစ်သည်။ သရက်သီးသည်အမျှင်ဓာတ်များနှင့်ပြည့်နေသည်။ အမျှင်ဓာတ်များသည် မကြာခဏဗိုက်ဆာခြင်းကို ရောင့်ရဲစေပါတယ်။ 

သရက်သီးစားသုံးပေးခြင်းရဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေကို သိကြပြီဆိုတော့ သရက်သီးရာသီရောက်တုန်းလေးမှာ စားကြပါလို့ အကြံပြုချင်ပါတယ်။ 

Souce: food.ndtv.com


Read 1196 times.